Tips om de juiste Lens voor Video of Film te kiezen

Je kunt filmen met de standaard lens op jouw videocamera of DSLR, maar als je behoefte hebt aan meer controle, kwaliteit of specifieke beelden wilt vastleggen wordt het misschien tijd om van de standaard “kit” lens af te stappen en je arsenaal uit te breiden. Hier zijn wat praktische tips voor het kiezen van een lens voor video.

Heb je echt een nieuwe lens nodig?

Filmers kunnen geobsedeerd raken door camera apparatuur en allerlei prullaria verzamelen die ze eigenlijk niet gebruiken. Een goede lens maakt je niet een betere filmer. Kijk goed naar wat je hebt, en wat je mist. Welke opnames heb je nodig die je nu nog niet kunt maken? Is de kwaliteit van je huidige lens echt te matig of onvoldoende?

Ga je voor Prime of Zoom?

Een Prime lens is beperkt tot één brandpuntsafstand/focal lenght, bijvoorbeeld Tele of Wide, maar niet beide. Dat heeft verschillende voordelen bij gelijkwaardige lenzen; de prijs is relatief laag, de scherpte en kwaliteit is optimaal, het gewicht is vaak lager en de lichtgevoeligheid is vaak beter dan bij een Zoom lens. Met een Zoom lens kun je de mate van zoomen afstellen zonder van lens te wisselen. Het werkt een stuk praktischer om je compositie te maken en je hebt ook minder ruimte nodig in je cameratas.

Heb je een speciale lens nodig?

Voor speciale shots of een specifieke visuele stijl kun je kiezen voor een extra lens:

  • Lenzen speciaal voor Macro opnames, wanneer je vaak detail opnames maakt zoals insecten of sieraden. Standaard lenzen hebben vaak niet de mogelijkheid om dichtbij de lens te focussen
  • Of een Fish Eye lens met een zeer grote hoek. Die kun je op kleine locaties gebruiken, of om action camera’s te simuleren.
  • Als je graag een bokeh/blur effect (kleine scherptediepte) wilt op jouw shots waarbij alleen de voorgrond scherp is kun je dat makkelijker bewerkstelligen met een fast (lichtgevoelige) Telephoto lens.
  • Met een groothoeklens kun je een ruim beeld opnemen en tegelijkertijd is het beeld stabieler dan wanneer je uit de hand schiet. Dit is ook aan te raden als je werkt met gimbals/steadicams.

Stabilisatie

Wanneer je een camera hebt zonder stabilisatie kun je kiezen voor een lens met stabilisatie. Die kun je inschakelen of uitschakelen naar gelang de behoefte. Voor het filmen met een rig, uit de hand of schouder camera is dit eigenlijk een must-have als er geen beeldstabilisatie (IBIS) op de camera zit.

Autofocus

Als je filmt in gecontroleerde omstandigheden zul je waarschijnlijk handmatig scherpstellen. Als je reportages filmt, of snel moet inspelen op de situatie, of met een gimbal werkt, is het handig om een lens met autofocus te gebruiken.

Cine lens

Veel DSLR en (instap) cinema camera filmers gebruiken een “normale” foto lens. De Cine lens is speciaal ontworpen voor het filmen en heeft de volgende eigenschappen: Je kunt heel nauwkeurig en soepel de focus handmatig instellen,  het veranderen van de aperture/diafragma gaat traploos, geen last van lens “breathing” (link) en de bouwkwaliteit is altijd zeer goed. Een nadeel is dat de lens vaak duur en zwaar is.

Het verschil tussen een Cine lens en een fotografie lens.

F-Stop of T-Stop?

De F-Stop is bekend voor de meeste filmers, daarmee wordt aangeduid hoeveel licht er doorgelaten wordt. Maar een lens is opgebouwd uit verschillende glazen componenten die licht weerkaatsen, en daarmee ook licht tegenhouden. De T-Stop wordt veel gebruikt bij Cinema (Cine) lenzen en geeft aan hoeveel licht er daadwerkelijk wordt doorgelaten, en dat kan een stuk minder zijn. Op de website van http://www.dxomark.com/ worden beide waardes aangegeven. Ook kun je op de website van dxomark reviews en metingen vinden.

Er zijn veel overwegingen te maken bij de aanschaf van een nieuwe lens. Uiteindelijk is de belangrijkste keuze; heb ik een nieuwe lens nodig? Bedenk eerst wat je wilt filmen en zoek daar de juiste lens bij, niet andersom.

Bewerk je audio- en videobestanden zelfstandig met de Aiseesoft Total video Converter! Ontdek hoe jij – zonder je bestanden te beschadigen je belangrijkste momenten veilig kunt bewerken om vervolgens onbeperkt te genieten van je mooiste belevenissen. Voorkom de vele problemen na bewerken en gebruik de Aiseesoft Total Video Converter! Voor Windows of je Mac! Klik op onderstaande button om naar de Aiseesoft pagina op deze website te gaan

Aiseesoft geheimen

Een reactie plaatsen