Stabiliseren in After Effects met Warp stabilizer of Motion Tracker

camera tassen | flitsers | videocamera’s | fotocamera’s

De beste manier om jouw opnames stabiel te houden is het gebruik van een statief. Maar voor de situaties dat je geen statief bij de hand hebt, of het is onmogelijk deze te gebruiken, kun je achteraf het beeld stabiliseren binnen After Effects. Hier zijn twee methodes om onrustige opnames strak te maken.

De Warp Stabilizer

De warp stabilizer voor After Effects kan zonder al teveel moeite een schokkerig beeld stabiliseren. De berekening vindt plaats op de achtergrond zodat je gewoon door kunt werken tijdens het stabiliseren. Na de beeldanalyse zie je een groot aantal markers staan, dat zijn de referentiepunten die gebruikt worden om te stabiliseren. Als er bewegende onderdelen in het beeld zijn die het proces verstoren, zoals wuivende takken van bomen of winkelende mensen, kun je die uitsluiten, zowel handmatig of als maskeer selectie. Je kunt dan kiezen of deze markeerpunten de gehele clip niet gevolgd moeten worden, of alleen op een specifiek frame.
De markeerpunten zijn standaard niet zichtbaar en dien je via de settings te activeren.

De Warp Stabilizer is een uitstekende plugin waarmee je vaak zonder al teveel werk goede resultaten kunt bereiken.

Motion Tracker

After Effects heeft standaard een motion tracker functie. Deze tracker werkt met een referentiepunt in het beeld. Voor het beste resultaat kies je een object dat contrasteert met de omgeving, bijvoorbeeld een grijze steen in een groen grasveld. Je geeft het middelpunt aan en de nabije omgeving om te analyseren. Dat gebied moet net zo groot zijn als de maximale verschuiving per frame. Dan gaat de tracker het voorwerp volgen, je zult daarbij op meerdere punten in de tijdlijn de tracking bij moeten stellen. Als alles klopt kun je de berekening doorvoeren op de clip.
camera tassen | flitsers | videocamera’sfotocamera’s

Het resultaat is eigenlijk het tegenovergestelde van het vorige beeld, het object staat nu stil en de hele clip schudt binnen het kader. Door een stukje in te zoomen op het beeld heb je een mooi strak beeld.

Als je weet dat je achteraf softwarematig moet stabiliseren zoom dan iets verder uit tijdens de opnames, of ga op een grotere afstand staan van het onderwerp, je zult namelijk wat beeld aan de randen verliezen. Daarnaast is het belangrijk dat je per clip stabiliseert, niet op de eindmontage. Filmen op hogere framerates geeft het beste resultaat.

Uiteindelijk is softwarematige stabilisatie is een hulpmiddel maar geen wondermiddel, neem je statief mee of gebruik een gimbal.(overigens kan bij het gebruik van een gimbal postproductie stabilistatie alsnog nodig zijn)

Warp stabilizer Motion tracker

Een reactie plaatsen