Kleurcorrectie in After Effects en Premiere Pro met LUTS

Wat is een LUT?

Een Look Up Table ofwel LUT is een combinatie van parameters waarmee profielen worden samengesteld. In videomontage worden LUTS toegepast om het verschil tussen de Source (bron) en Result (resultaat) te berekenen. LUT’s worden vaak gebruikt voor het “color graden” van videomateriaal, dus kleurcorrecties toepassen. Er zijn twee manieren om LUT’s te gebruiken met ieder hun eigen doelstellingen.

LUT om eigenschappen te verwijderen

Als je filmt met een Sony of RED camera krijg je verschillende opnames. Een LUT past het beeld aan op basis van bestaande eigenschappen met als doel het beeld zo neutraal mogelijk weer te geven op een referentiemonitor. Vanuit die neutrale positie kun je verder kleurcorrecties uitvoeren.

LUTs om eigenschappen toe te voegen

Als je het materiaal op je referentiemonitor bekijkt kun je middels een LUT het beeld aanpassen op het uiteindelijke formaat. Als je bijvoorbeeld het resultaat wilt printen op echte film is het nodig de kleuren aan te passen zodat de print overeenkomt met de gewenste kleurcorrecties. Aan de andere kant kun je ook juist eigenschappen toevoegen, bijvoorbeeld een film-look effect om bepaalde karakteristieken na te bootsen.

Een LUT staat niet gelijk aan color grading

Met een LUT kun je met een druk op de knop het materiaal een ander uiterlijk geven. Soms wordt dat gebruikt om de montage snel een specifiek uiterlijk te geven. Maar in principe is een LUT juist bedoeld om de weergave op jouw monitor te optimaliseren voor handmatige kleurcorrectie. Je wilt dat de input perfect gekalibreerd wordt en je wilt de output nauwkeurig afstemmen op het gewenste formaat.

Onze favorieten bedrijven die LUTs profielen creëren:

vision-color

neumannfilms

groundcontrolcolor

rocketrooster

Je kunt in After Effects en Premiere Pro naar hartenlust experimenteren met LUTS. Houd er wel rekening mee dat een LUT profiel een basis is (tussen bron en resultaat), het is geen één-druk oplossing voor al jouw kleurcorrecties. Bekijk onderstaande voorbeelden voor instructies hoe je een LUT moet importeren.

Het is aan te raden om eerst een Adjustment Layer te maken en de LUT utility op de Adjusment Layer te plaatsen

Filmboard After Effects Add LUTs kleurcorrectie

Adobe After Effects

Filmboard Add LUT Premiere Pro CC

Adobe Premiere Pro CC

 

Bewerk je audio- en videobestanden zelfstandig met de Aiseesoft Total video Converter! Ontdek hoe jij – zonder je bestanden te beschadigen je belangrijkste momenten veilig kunt bewerken om vervolgens onbeperkt te genieten van je mooiste belevenissen. Voorkom de vele problemen na bewerken en gebruik de Aiseesoft Total Video Converter! Voor Windows of je Mac! Klik op onderstaande button om naar de Aiseesoft pagina op deze website te gaan

Aiseesoft geheimen

1 gedachte over “Kleurcorrectie in After Effects en Premiere Pro met LUTS”

Een reactie plaatsen