Filmen in RAW formaat om deze redenen

Je moet als filmmaker veel keuzes maken, een groot deel daarvan is gerelateerd aan het budget. Als je voldoende tijd en budget ter beschikking hebt voor het technische/postproductie deel van jouw productie is filmen in RAW een keuze die je kunt overwegen. Daarmee kun je een goede film net nog even beter maken. Hier zijn drie redenen om in RAW formaat te filmen.

1.   Nagenoeg geen verlies van beeldkwaliteit

Er zijn twee soorten compressie: Lossy; een deel van de informatie raak je kwijt, lossless; het beeld wordt gecomprimeerd (compressed) zonder verlies van kwaliteit. Er bestaan ook nog ongecomprimeerde formaten (uncompressed) alle data wordt dan opgeslagen. In principe is RAW de data die direct van de sensor komt zonder enige vorm van beeld verwerking of encoding. RAW is dus puur data en geen video. RAW formaten zijn er in verschillende smaken zowel compressed als uncompressed maar ze hebben allemaal één doel en dat is zo min mogelijk verlies van de beeldkwaliteit en het maximale uit de sensor te halen.

2.   Meer creatieve vrijheid in postproductie

Meer data geeft je meer mogelijkheden. Je kunt de sfeer en look van jouw productie tot in detail beïnvloeden. RAW heeft als voordeel dat je meer en makkelijker met kleurcorrectie en contrasten kan spelen in het beeld. De beperkingen voor creatieve postproductie mensen worden dan aanzienlijk verlaagd.

3.   Werken in een professionele omgeving

Een dure camera maakt je geen goede filmer. Je kunt wel doelgericht zoeken naar een crew die ervaring heeft met specifieke merken en modellen. Een investeerder die films in RAW formaat maakt zal een professioneel resultaat verwachten en de filmmaker in de gelegenheid stellen alle aspecten van een productie op hoog niveau te realiseren…hopelijk…

Als je kunt filmen in RAW formaat, en je hebt de tijd en financiële middelen om het beste uit jouw opnames te halen, moet je dat zeker doen. Met de extra beeldinformatie die RAW biedt heb je meer creatieve vrijheid in de post-productie fase. Vergeet niet dat RAW slechts één stukje van de gehele puzzel is, zorg dat de rest ook in orde is!

Lees hier waarom RAW filmen niet altijd de beste keuze is.

 

Bewerk je audio- en videobestanden zelfstandig met de Aiseesoft Total video Converter! Ontdek hoe jij – zonder je bestanden te beschadigen je belangrijkste momenten veilig kunt bewerken om vervolgens onbeperkt te genieten van je mooiste belevenissen. Voorkom de vele problemen na bewerken en gebruik de Aiseesoft Total Video Converter! Voor Windows of je Mac! Klik op onderstaande button om naar de Aiseesoft pagina op deze website te gaan

Aiseesoft geheimen

Een reactie plaatsen