Codecs, Compressie, Containers, Wrappers en Video Formaten

camera tassen | flitsers | videocamera’s | fotocamera’s

Elke digitale film of video is een combinatie van eentjes en nulletjes. Je kunt enorm veel spelen met die data om een groot bestand kleiner te maken zonder zichtbaar verschil. Er zijn verschillende technologieën, handelsnamen en standaarden. Gelukkig zijn er een aantal presets die de keuze vereenvoudigen, en binnenkort zal de Adobe Media Encoder je nog meer werk uit handen nemen. In dit artikel leggen we de basisprincipes zo eenvoudig mogelijk uit en wellicht komt er nog een meer technisch vervolg over dit onderwerp.

Compressie

Omdat niet gecomprimeerde video veel te veel data gebruikt wordt er informatie vereenvoudigd om distributie eenvoudiger te maken. Hoe hoger de compressie, hoe kleiner het bestand. Je zult dan meer beeldinformatie gaan verliezen. Hierbij gaat het meestal om Lossy compressie, met verlies van kwaliteit. Lossless compressie wordt niet vaak gebruikt voor distributie video, alleen tijdens het productieproces.

Codecs

Dit is de methode om de data te verkleinen, het compressie algoritme dus. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen audio en video. Hoe beter het algoritme, hoe minder het kwaliteitsverlies. Het brengt wel een hogere processorbelasting met zich mee om het beeld en geluid weer “uit te pakken”.
camera tassen | flitsers | videocamera’s | fotocamera’s

Populaire formaten: Xvid Divx MP4 H264

Container / Wrapper

De container voegt informatie toe aan de video zoals metadata, ondertitels en indexen voor DVD of Blu-Ray schijfjes. Het maakt geen deel uit van het beeld of geluid, het is een soort papiertje om het snoepje heen. Overigens zijn er codecs die dezelfde naam hebben als de container zoals: MPEG MPG WMV

In de filmindustrie zijn de MXF (camera opname) en MOV (ProRes opname/montage) veel gebruikte wrappers. In multimedia land en online is de MP4 de meest gangbare container formaat. Deze termen zeggen op zich niet zoveel over de kwaliteit. Dat is afhankelijk van het profiel dat wordt gebruikt. Daarbij moet je bijvoorbeeld letten op de mate van compressie. De resolutie kan ook verschillen. Een HD 720p bestand met minder compressie kan soms mooier zijn dan een Full HD 1080p bestand met een hogere compressie. Gebruik tijdens een productie zolang mogelijk de hoogst mogelijke kwaliteit en bepaal tijdens de distributiefase de eindbestemming en kwaliteit.

Hier zijn enkele voorbeelden van instellingen:

Deze instellingen gelden als basis. Uiteraard is het afhankelijk van het bronmateriaal. Het is onzinnig om 20Mbps of ProRes te encoderen als het bronmateriaal maar 12Mbps was.

Hoge Kwaliteit Vimeo / Youtube Download Preview / Mobile Back-up / Master (Professioneel)
Container MP4 MP4 MOV
Codec H.264 H.264 ProRes 4444 / DNxHD HQX 10-bit
Frame Rate Origineel Origineel Origineel
Frame Size Origineel Halve resolutie Origineel
Bit Rate 20Mbps 3Mbps Origineel
Audio Formaat AAC AAC Uncompressed
Audio Bitrate 320kbps 128kbps Origineel
Filesize +/- 120 MB per minuut +/- 20 MB per minuut GBs per minuut

1 MB = 1 MegaByte – 1 Mb = 1 Megabit – 1 MegaByte = 8 Megabit

Houd er rekening mee dat videodiensten als YouTube de videoclips die je upload opnieuw gaan encoderen naar verschillende formaten en resoluties op basis van diverse presets.
camera tassen | flitsers | videocamera’s | fotocamera’s

Een reactie plaatsen