Chromakey – Het verschil tussen Green Screen en Blue Screen

Er worden steeds meer speciale effecten gebruikt in films, series en korte producties. Naast opvallende digitale effecten zijn het juist de subtiele toepassingen die steeds vaker gebruikt worden, zoals Chromakey. Dit is de methode om de achtergrond (en soms ook andere delen) van het beeld te vervangen met een ander beeld. Dat kan variëren van een persoon in de studio die plotseling voor een piramide in Egypte staat, tot een groots ruimtegevecht op een verre planeet. De eerste keuze die je als filmmaker moet maken is Green Screen of Blue Screen. Wat zijn de sterke punten van elke kleur, en welke methode past het beste bij jouw productie?

Voor zowel blauw als groen geldt dat het allebei kleuren zijn die niet in de huid voorkomen, daarmee zijn ze bij uitstek geschikt voor mensen. Bij de keuze van kleding, en andere objecten in beeld, moet je goed opletten dat de chroma key kleur niet gebruikt wordt.

Chromakey Blue Screen

Dit is de traditionele chroma key kleur. De kleur komt niet voor in de huid en geeft weinig “color spill” waarmee je een schone en strakke key kunt maken. Bij scènes in de avond vallen eventuele foutjes vaak wat weg tegen de blauwige achtergrond, dat kan ook een voordeel bieden.

Chromakey Green Screen

De groene achtergrond is in de loop der jaren steeds populairder geworden, ook door de opkomst van video. Wit licht bestaat voor 2/3 uit groen licht en is daarmee zeer goed te verwerken door beeldchips in digitale camera’s. Door de felheid is er wel een grotere kans op “color spill”, dit kun je het beste voorkomen door de onderwerpen zo ver mogelijk van het groene scherm te houden. En als jouw cast blauwe spijkerbroeken draagt is de keuze al snel gemaakt…

Ongeacht welke methode je gebruikt, een egale belichting zonder schaduwen is van groot belang. De kleur moet zo egaal mogelijk zijn, en het materiaal mag niet glanzen of teveel gekreukeld zijn. Een grote afstand met een beperkte scherpte-diepte zal zichtbare kreukels en pluisjes deels oplossen.

Gebruik goede chromakey software zoals Primatte of Keylight, keyers in videomontagesoftware laat vaak te wensen over. Ook als je geen grote actiefilms maakt kun je met chromakey aan de slag. Het kan een kostenbesparende techniek zijn, mits het slim gebruikt wordt en niet storend is voor de kijker.

Bekijk ook: 5 Tips voor het filmen met een Green Screen

 

Bewerk je audio- en videobestanden zelfstandig met de Aiseesoft Total video Converter! Ontdek hoe jij – zonder je bestanden te beschadigen je belangrijkste momenten veilig kunt bewerken om vervolgens onbeperkt te genieten van je mooiste belevenissen. Voorkom de vele problemen na bewerken en gebruik de Aiseesoft Total Video Converter! Voor Windows of je Mac! Klik op onderstaande button om naar de Aiseesoft pagina op deze website te gaan

Aiseesoft geheimen

Een reactie plaatsen