Audio repareren in Adobe Audition

Goed geluid opnemen tijdens een filmopname behoort tot de grootste uitdagingen in film- en videoproductie. Hoewel niets beter is dan een geluidsopname die op de set al perfect is kun je gelukkig veel fouten herstellen in Adobe Audition. Hier zijn vijf mogelijkheden binnen Audition die jouw audio hopelijk zullen redden:

1. Noise Reduction effect

Bij dit effect in audition kun je een constant geluid of toon verwijderen uit een opname. Denk bijvoorbeeld aan het zoemen van een elektrisch apparaat, de ruis van een bandopname of een fout in de bekabeling waardoor je een brom in de opname hebt gekregen. Het moet dus een geluid zijn dat continue aanwezig is en gelijk van karakter blijft. Er is één voorwaarde om dit effect optimaal te gebruiken; je hebt een stukje audio nodig met alleen het “foute” geluid. Daarom is het belangrijk om bij de start van een opname altijd enkele seconden stilte op te nemen.

Je gaat met dit effect een deel van het dynamisch bereik verliezen, je moet de afweging maken tussen verlies van geluid, en het onderdrukken van het storende gedeelte. Dit zijn de stappen:

 • Ga uit van geluid zonder DC offset om klikken te voorkomen. Kies daarvoor Repair DC Offset in het menu.
 • Kies een deel van de audio met alleen het storende geluid, minimaal een halve seconde en liever nog meer.
 • Kies in het menu  Effects > Noise Reduction/Restoration > Capture Noise Print.
 • Kies daarna het deel van de audio waarin het geluid verwijderd moet worden (vaak de volledige opname).
 • Kies in het menu Effects > Noise Reduction/Restoration > Noise Reduction.
 • Kies de gewenste instellingen.

Er zijn een aantal instellingen om de audio optimaal te filteren, experimenteer met verschillende parameters.

noise_reduction

2. Sound Remover effect

Bij dit effect worden bepaalde delen van het geluid verwijderd. Stel je hebt een muziekopname en je wilt de zang isoleren, of gebruik dit effect wanneer je het langsrijdend verkeer wilt onderdrukken. Met “Learn Sound Model” kun je de software “leren” hoe de opname opgebouwd is. Met “Sound Model Complexity” geef je aan hoe ingewikkeld de samenstelling van de audio mix is, met de “Sound Refinement Passes” krijg je een beter resultaat, maar rekenen duurt aanzienlijk langer. Er zijn nog enkele instelmogelijkheden, de optie “Enhance for Speech” behoort tot de meest gebruikte opties. Daarmee zal Audition trachten de spraak te bewaren tijdens het filter proces.

sound remover audition

3. Click/Pop Eliminator

Als de opname veel kleine klikjes en popjes heeft kun je die met deze filter verwijderen. Denk bijvoorbeeld aan een oude LP (of een nieuwe LP voor de hipsters onder ons) met al die kleine kraakjes. Het kan ook door een microfoon opname zijn ontstaan. Door deze filter toe te passen kun je die oneffenheden verwijderen. Vaak kun je ze in de waveform zien door ver in te zoomen.

Bij de instellingen kun je onder andere kiezen voor het decibel niveau met de “Detection Graph”, met de “Sensitivity” schuifregelaar kun je aangeven of de kliks vaak voorkomen of juist ver uit elkaar, je kunt met “Discrimination” ook een aantal te verwijderen oneffenheden aangeven. Soms worden geluiden die wel in de opname thuishoren weggefilterd, of er worden fouten overgeslagen. Dat kun je ook instellen. Ook hier geeft experimenteren de beste resultaten.

click pop eliminator adobe audition

4. DeHummer effect

De naam zegt het eigenlijk al, hiermee kun je een “hummmmm” geluid verwijderen uit de opname. Dit soort geluid kan ontstaan bij lampen en elektronica. Denk bijvoorbeeld aan een gitaarversterker die een lage toon uitstuurt. Dit effect lijkt op het Sound Remover Effect met als grootste verschil dat je geen digitale herkenning toepast maar je filtert een bepaalt deel van het geluid.

Er zijn een aantal presets met de meest voorkomende filter opties. Je kunt de instellingen ook zelf regelen, dat gaat het op beste op gehoor. Zet een goede hoofdtelefoon op en luister naar de verschillen. Probeer de verkeerde toon weg te filteren en de goede audio zo min mogelijk te beïnvloeden. Na het filteren zul je dit ook terugzien in de waveform. Die lage maar aanhoudende uitslag in de audio moet kleiner zijn, en in het beste geval helemaal zijn verdwenen.

de-hummer

5. Hiss Reduction effect

Dit effect lijkt weer veel op het DeHummer Effect maar ditmaal worden sissende tonen uit de opname gefilterd. Denk bijvoorbeeld aan het geluid van een analoge cassette (voor de senioren onder ons). Begin eerst met “Capture Noise Floor”, hiermee wordt, net als bij het Sound Remover Effect, een sample van de waveform genomen om te bepalen waar het probleem zit. Daarmee kan de Hiss Reduction veel nauwkeuriger zijn werk doen en de sis klank zoveel mogelijk verwijderen. Met de Graph kun je precies zien waar het probleem zit en of dit te verwijderen is. Er zijn nog een aantal geavanceerde instellingen waar je mee kunt experimenteren, elke opname isuniek en vereist een andere aanpak.

hiss reduction

Met deze Adobe Audition effecten kun je de meest voorkomende problemen met audio oplossen. Hier zijn nog enkele praktische tips om audio editing naar een hoger niveau te tillen:

 • Als je vaak dezelfde bewerkingen wil uitvoeren met gelijksoortige problemen kun je de instellingen opslaan als presets. Als je de volgende keer onder dezelfde omstandigheden de opnames hebt gemaakt kun je die snel opschonen.
 • Gebruik voor audio editing een hoofdtelefoon met een groot frequentie bereik en een neutraal geluid. Bijvoorbeeld geen Beats hoofdtelefoon, die pompt de bassen te ver op. Vaak worden Sony hoofdtelefoons gebruikt voor studio werk, Sennheizer geeft meestal een natuurlijke klankkleur. Daarnaast zijn referentiespeakers ook onmisbaar, via een hoofdtelefoon klinkt het toch anders dan via luidsprekers.
 • Voor veel problemen heb je niet eens je oren nodig, kijk goed naar de waveform, zoom in en zoek naar de fouten. Clicks en Pops zijn duidelijk te zien en als de filter tekort schiet kun je ze ook handmatig verwijderen.
 • Bij het verwijderen van een aanhoudende frequentie zul je meestal de gehele opname filteren. Test eerst een kleinere selectie, dat gaat veel sneller. Als het klopt pas je het op het gehele bestand toe.
 • Als je niet het budget hebt voor Adobe Audition, of je zit niet achter de werkcomputer en wilt niet met een illegale kopie aan de slag kun je Audacity helemaal gratis gebruiken. Deze multi track audio editor is te gebruiken voor Mac, Windows en Linux, je kunt er naast de ingebouwde filters ook nog diverse plugins voor gebruiken.

 

Bewerk je audio- en videobestanden zelfstandig met de Aiseesoft Total video Converter! Ontdek hoe jij – zonder je bestanden te beschadigen je belangrijkste momenten veilig kunt bewerken om vervolgens onbeperkt te genieten van je mooiste belevenissen. Voorkom de vele problemen na bewerken en gebruik de Aiseesoft Total Video Converter! Voor Windows of je Mac! Klik op onderstaande button om naar de Aiseesoft pagina op deze website te gaan

Aiseesoft geheimen

3 gedachten over “Audio repareren in Adobe Audition”

 1. hallo, ik probeerde in jullie blog om mijn zoektocht te bekorten maar helaas..
  Ik ben op zoek naar een instelling die ik in Soundbooth gebruikte maar nu in Audition wil gebruiken. (die instelling van Soundboot weet k ook niet meer.) Wat wil ik: ik heb een opgenomen gesprek waarbij mijn gesprekspartner te weinig geluidsvolume heeft. Lijk een beetje op de achtergrond. ER moet een instelling zijn om het niveau van beide sprekers gelijk te zetten. Kunnen jullie mij helpen aan de tip hoe dit te doen?

Een reactie plaatsen