After Effects keyboard shortcuts die je moet weten (deel 2)

In het vorige deel gaven we al vijf shortcuts om sneller en meer doeltreffend te werken met After Effects. In deel twee geven we vijf tips waarmee je nog een versnelling hoger kunt schakelen!

Frame naar voren & achteren / Foward & Backward 1 frame

Win: CtrlRechtse Pijl of Linkse Pijl    Mac: Command + Rechtse Pijl of Linkse Pijl

Bij de meeste videomontageprogramma’s gebruik je pijltje links en pijltje rechts om de afspeelkop een frame terug of verder te plaatsen, in After Effects beweeg je dan de positie van het object in je compositie. Druk samen met de pijltjestoetsen ook Command/Ctrl in en je beweegt wel de afspeelkop.

filmboard after effects frames skip shortcuts

Panel naar Volledig Beeld / Full screen panel

Win/Mac: ` (accent grave)

Er zweven heel wat panels rond op het beeldscherm, soms wil je de aandacht richten op één panel. Ga met de muis over het gewenste panel en druk de – in waarmee dit panel schermvullend wordt weergegeven. Je kunt deze shortcut ook gebruiken in Premiere Pro.

filmboard after effects fullscreen panel shortcuts

Ga naar het begin- of eindpunt van een laag / Go to Layer In-Point or Out-Point

Win/Mac: I of O

Als je snel het begin- of eindpunt wilt vinden van een laag kun je deze selecteren en vervolgens op I of O drukken. De afspeelkop gaat dan direct naar het begin- of eindpunt en bespaart je tijd met scrollen en zoeken.

filmboard after effects shortcuts begin_eindpunt

Time Remapping

Win: Ctrl + Alt + T    Mac: Command + Option + T

Time Remapping is een functie die je vaak zult gebruiken, het is niet zo handig als je steeds het juiste panel moet openen. Met Command, samen met Option en T verschijnt Time Remapping meteen in beeld, met de keyframes al ingesteld waarna je ze naar wens verder in kunt regelen.

filmboard after effects shortcuts timeremapping

Add to Composition vanuit Project Panel

Win: Ctrl + /     Mac: Command + / 

Als je een object toe wilt voegen aan de huidige compositie hoef je die alleen maar te kiezen in het Project Panel en vervolgens de toetsencombinatie Command/Ctrl met /  in te drukken. Het object zal boven in de actieve compositie geplaatst worden.

filmboard after effects shortcuts add_composition

Weet je zelf nog een handige shortcut die je vaak gebruikt in After Effects? Deel het dan in de reacties! Of zijn er misschien functies die je zoekt maar niet kunt vinden? Stel dan jouw vraag! After Effects is, net als Premiere Pro, Final Cut Pro of Avid, een programma die met het toetsenbord veel sneller te bedienen is, probeer het zelf eens uit. Meer tips? Lees ook Deel 1.

Op zoek naar een After Effects cheat sheet? Deze kun je hier vinden

 

Een reactie plaatsen