After Effects keyboard shortcuts die je moet weten (deel 1)

Er zijn twee effectieve manieren om jouw workflow in NLE te versnellen; als eerste een snellere computer en als tweede het gebruik van shortcuts. Als je enkele veelgebruikte toetsen en toetsencombinaties uit je hoofd leert spaar je tijd, geld en frustratie. Hier zijn vijf shortcuts waarmee je de productiviteit in After Effects een enorme boost kunt geven:

Begin- en eindpunten markeren / Set Start Point or End Point

Win/Mac: [ of

Je kunt razendsnel het begin- of eindpunt van de tijdlijn instellen met de toetsen [ of ]. Dan wordt het begin of einde ingesteld op de huidige positie van de afspeelkop. Zo kun je de timing van je clip snel en effectief bewerken en testen.

filmboard after effects shortcuts in_out

Vervangen / Replace

Win: Ctrl + Alt + /    Mac: Command + Option + /

Als je een asset in je tijdlijn hebt staan die je wilt vervangen kun je die met Option en Slepen in één handeling vervangen. Zo hoef je niet eerst de oude clip te verwijderen en daarna de nieuwe clip weer in de tijdlijn te slepen.

filmboard after effects shortcuts replace

Slepen voor Retiming / Drag to Retime

Win: Geslecteerde keyframes + Alt    Mac: Selected Keyframes + Option

Als je de Option toets indrukt en tegelijkertijd met een Keyframe sleept zul je zien dat de andere Keyframes proportioneel meeschalen. Zo hoef je niet alle keyframes individueel te slepen, en de relatieve afstand blijft gelijk.

Schalen naar het Canvas / Scale to canvas

Win: Ctrl + Alt + F    Mac: Command + Option + F

Hiermee wordt de asset geschaald om het canvas volledig op te vullen. Met deze combinatie worden zowel de horizontale als de verticale afmetingen aangepast, de verhoudingen kunnen daardoor veranderen.

filmboard after effects shortcuts scale canvas

Alle Lagen ontgrendelen / Unlock all layers

Win: Ctrl + Shift + L    Mac: Command + Shift + L

Als je aan het werken bent met een template, of een extern project, is het mogelijk dat er bepaalde lagen in het project vergrendeld zijn. Je kunt per laag op het slotje klikken of je gebruikt deze combinatie om alle lagen in één keer te ontgrendelen.

filmboard after effects shortcuts locked

Weet je zelf nog een handige shortcuts die je vaak gebruikt in After Effects? Deel het dan in de reacties! Of zijn er misschien functies die je zoekt maar niet kunt vinden? Stel dan jouw vraag! After Effects is, net als Premiere Pro, Final Cut Pro of Avid, een programma die met het toetsenbord veel sneller te bedienen is, probeer het zelf eens uit.

Bekijk en download hier de After Effects Cheat Sheet

 

Een reactie plaatsen