Specificaties van de Compact Flash en SD geheugenkaarten

De meeste foto- en videocamera’s maken gebruik van geheugenkaarten. CF ofwel Compact Flash kaarten zijn populair bij professionals maar SD ofwel Secure Digital kaarten hebben de laatste jaren flink aan populariteit gewonnen. Hoewel het bij de keuze van een nieuwe camera niet op de eerste plaats zal staan, is het handig om de voor- en nadelen van elk systeem wat beter te kennen.

Compact Flash (CF) Specificaties

Dit systeem was ooit de standaard voor de hogere klasse DSLR camera’s. De snelheid van lezen en schrijven lag hoger, en het ontwerp voelt duurzaam en stevig aan. Sommige kaarten zijn ook beter bestand tegen hogere temperaturen, wat in professionele situaties uitkomst kan bieden. Tegenwoordig ligt de ontwikkeling nagenoeg stil, en XQD kaarten zijn de opvolgers van het CF systeem.

Wat staat er op de kaart?

  1. Hier zie je hoeveel capaciteit de kaart heeft, het varieert tussen 2GB en 512GB. Met 4K video loopt het snel vol, neem dus ruim voldoende capaciteit, zeker bij langere opnames.
  2. Dit is de maximale leessnelheid. In praktijk worden deze snelheden nauwelijks behaald en de snelheid is niet constant.
  3. De UDMA rating geeft de doorvoersnelheid specificaties aan van de kaart, van 16,7 MB/s voor UDMA 1 tot 167 MB/s voor UDMA 7.
  4. Dit is de minimum schrijfsnelheid van de kaart, dat is met name belangrijk voor videofilmers die behoefte hebben aan een gegarandeerd constante snelheid.

filmboard-compact_flash specificaties

Secure Digital (SD) Specificaties

SD kaarten werden zo snel populair dat ze naar verloop van tijd CF voorbij wisten te streven in zowel opslagcapaciteit als snelheid. Standaard SD kaarten worden beperkt door een FAT16 systeem, de opvolger SDHC werkt met FAT32 waarmee je grotere bestanden kunt opnemen, en SDXC heeft het exFAT systeem. SDHC gaat tot 32GB en SDXC gaat zelfs tot 2TB aan capaciteit.

De snelheid specificaties van UHS-II kaarten is met 312MB/s bijna dubbel zo snel als die van CF kaarten. MicroSD kaarten zijn ook in bovenstaande drie varianten verkrijgbaar en werken eventueel met adapter. Het systeem is “backwards compatible”, SD kan met een SDXC reader gelezen worden, andersom werkt het niet.

Wat staat er op de kaart?

  1. Dit is de opslagcapaciteit van de kaart, van 2GB voor een SD kaart tot maximaal 2TB voor een SDXC kaart.
  2. De maximale leessnelheid die je in praktijk zelden of nooit zult halen.
  3. Het kaarttype, houd er rekening mee dat de systemen alleen “backwards compatible” zijn, een SDXC kaart kun je niet lezen in een standaard SD apparaat.
  4. Dit is de minimum schrijfsnelheid van de kaart, dat is met name belangrijk voor videofilmers die behoefte hebben aan een gegarandeerd constante snelheid. UHS klasse 3 gaat niet onder 30 MB/s, klasse 1 niet lager dan 10 MB/s.
  5. De UHS waarde geeft de maximale leessnelheid aan. Kaarten zonder UHS gaan tot maximaal 25 MB/s, UHS-1 gaat tot 104 MB/s en UHS-2 heeft een maximum van 312 MB/s. Houd er rekening mee dat de kaartlezer deze waarde ook moet ondersteunen.
  6. Dit is de voorganger van UHS maar veel fabrikanten van camera’s gebruiken nog steeds deze aanduiding. Klasse 10 is het maximum met 10 MB/s en klasse 4 garandeert 4 MB/s.

filmboard SD kaart specificaties

SD kaarten hebben één klein maar handig voordeel vanwege de kleine schakelaar om de kaart te beveiligen tegen wissen. Welk type kaart je ook zult gebruiken, in praktijk heb je nooit genoeg!

Een reactie plaatsen