Sneller werken met deze Premiere Pro CC shortcuts (deel 1)

Bij videomontage in Premiere Pro kun je veel tijd besparen met het gebruik van keyboard shortcuts, en je zult minder snel last krijgen van een muisarm. Het is begrijpelijk dat je geen zin hebt om alle mogelijke shortcuts uit je hoofd te leren, als je begint met dit lijstje spaar je steeds opnieuw één of of meerdere seconden uit, en na verloop van tijd zul je merken dat het montageproces steeds sneller, soepeler en leuker wordt. Adobe heeft veel moeite gedaan een aantal shortcuts goed te verstoppen, vanaf nu weet jij ze ook te vinden!

Inzoomen / Uitzoomen (Zoom In / Out)

Win/Mac: = (zoom in)   (zoom out)

Als je snel een stukje in de montage wilt vinden is het handig om eerst uit te zoomen, de afspeelkop ongeveer op de juiste plek te zetten en weer snel in te zoomen, via het toetsenbord gaat dat veel beter en sneller dan met de muis.

Filmboard Premiere Pro CC Shortcuts Zoom

Voeg een las toe (Add Edit)

Win: Ctrl + K     Mac: Command + K

Het is opmerkelijk dat er editors zijn die klikken op het scheermesje. Dit is een functie die je meteen op een toets moet plaatsen, scheermessen zijn voor je (baard)haar, in Premiere Pro gebruik je uiteraard een toets!

Filmboard Premiere Pro CC Shortcuts voeg las toe

Ga naar het volgende / vorige edit punt (Go to Next / Prev Edit Point)

Win/Mac: Omhoog / Omlaag (pijltjestoetsen)

Je kunt in de meeste editors naar het volgende of vorige edit punt gaan met het toetsenbord. Dat is handig, maar in Premiere Pro kun je ook die punten opzoeken op de actieve laag met een shortcut.

Filmboard Premiere Pro CC Shortcuts volgende edit punt

Selecteer de clip onder de afspeelkop (Select Clip at Playhead)

Win/Mac: D

Er zijn verschillende manieren om clips te selecteren door naar het in- of uitpunt te gaan, of wanneer je op de clip klikt met de muis. Met deze shortcut kies je direct de clip die zich onder de afspeelkop bevindt.

Filmboard Premiere Pro CC Shortcuts selecteer clip

Alles deselecteren (Deselect All)

Win: Ctrl + Shift + A     Mac: Shift + Command + A

Dat is op zich geen ingewikkelde handeling, buiten de tijdlijn klikken, maar je moet wel schuiven met de muis. Met deze shortcut kun je direct de gehele selectie ongedaan maken.

Filmboard Premiere Pro CC Shortcuts alles deselecteren

Het Handje (Hand tool)

Win/Mac: H

Niet direct een shortcut maar wel handig als je snel in de tijdlijn een moment wilt zoeken. Schuif de tijdlijn een stukje op zonder de afspeelkop te bewegen. Zeker in combinatie met de zoomtoets kan dit erg handig zijn (HANDig…sorry…).

Filmboard Premiere Pro CC Shortcuts hand tool

Video

Met deze shortcuts voor Premiere Pro zul je al veel tijd uitsparen tijdens de montage. Sommige sneltoetsen gebruik je af en toe, andere zul je na vandaag constant gebruiken. Als je deze shortcuts in je hoofd hebt zitten kun je verdergaan met Deel 2.

Een reactie plaatsen