Kies de juiste camera voor jouw project

De keuze voor de beste camera voor jouw project hangt af van vele factoren waaronder doelgroep, technische expertise en uiteraard budget. Als je weet welk verhaal je wilt vertellen kies je daarbij de juiste apparatuur, niet andersom. Daarnaast speelt creativiteit een grote rol. Het gaat niet zozeer om de camera, maar de persoon die achter de camera staat. Een professional kan met een iPhone betere beelden schieten dan een amateur met een RED camera. Met onderstaand overzicht wordt de keuze voor een camera wat eenvoudiger:

Camcorders voor consumenten

Dit type camera’s zijn ontworpen voor gebruiksgemak. Je kunt ze in de reiskoffer meenemen op vakantie, de automatische instellingen zijn behoorlijk goed, handmatige instellingen zijn niet aanwezig of verstopt in een menu. Je kunt ver inzoomen, daarom zit er ook een aansluiting voor een statief op. De accu gaat behoorlijk lang mee en de opnames zijn op vrijwel elke PC terug te kijken. Als laatste zijn het betaalbare camera’s.

Hoewel de lichtgevoeligheid niet slecht is geven de kleine sensoren snel beeldruis. Het compacte formaat maakt het beeld snel onrustig, zelfs met stabilisatie. Het gebrek aan handmatige instelmogelijkheden kan een beperking zijn, en helaas is er ook de kwestie van perceptie. De camera’s ogen niet professioneel, je wordt niet serieus genomen.

Geschikt voor:

 • Youtube videoclips voor eenvoudige projecten
 • Vakantiecamera voor op reis

filmboard camcorder kies camera

 Prosumer en Professionele camera’s

De wereld van prosumer en professional is de laatste jaren steeds dichter bij elkaar gekropen. Prosumers zoeken vooral naar handzaamheid, een goede prijs- kwaliteitsverhouding met een strak beeld. Professionals willen alles zelf instellen en houden van grote knoppen en verwisselbare objectieven. Voor prosumers zijn camera’s als de Canon XA30 en XA35 zeer geschikt, het zijn Full HD camera’s met een maximale resolutie van 1920×1080, geen 4K camera’s. De professionals gaan meer richting Sony PXW-X200 XDCAM (ook alleen Full HD) waarmee je veel meer controle hebt over de instellingen. Ze zijn wel compact genoeg om te gebruiken in ongecontroleerde situaties. Een schouderstatief voor dit soort camera’s is wel aan te raden trouwens.

Geschikt voor:

 • Bruiloften en feesten
 • Evenementen zoals beurzen
 • Professionele online video

filmboard_pro-cameras kies camera

DSLR en mirrorless camera’s

De introductie van de Canon 5dmkII heeft camera’s met verwisselbare lenzen naar het “grote” publiek gebracht, met name Indie filmmakers maken veel gebruik van deze camera’s. Bij DSLR camera’s is het zwakke punt vaak de autofocus, die is langzaam vergeleken met consumentencamera’s en ze maken vaak behoorlijk wat geluid. Als je werkt met een groot diafragma moet je rekening houden met de kleine scherptediepte. Het ziet er mooi uit maar het is een uitdaging om het onderwerp in focus te houden, zeker als er veel beweging in het beeld zit. Voor een beperkt budget zijn de Canon 760D en de Panasonic GH4 populaire instapmodellen.

Mirrorless camera’s zijn flink in opkomst. De voordelen van DSLR in een compacte behuizing tegen een scherpe prijs bieden een mooi totaalpakket voor de filmer met een beperkt budget. De Sony a6000 is erg populair en werkt nu ook met de verbeterde XAVC-S codec. De a7r (II) en a7s (II) series weet veel Indie filmmakers over te halen.

Geschikt voor:

 • Indie filmmakers
 • Prosumers en professionals met een beperkt budget
 • Fotografen die ook met video werken

filmboard_dslr kies camera

Professionele video cameras met verwisselbare lenzen

De prijs is voor hobbyisten waarschijnlijk een stapje te hoog, maar de nieuwe Sony FS5 brengt professionele functies en kwaliteit naar een prosumer prijsniveau. Dit zijn geen point-en-shoot vakantiecamera’s maar serieuze apparaten voor vakmensen. Qua omvang zijn ze nog behoorlijk compact. De Canon C300 is een alternatief voor de FS5.

Geschikt voor:

 • Professionele producties
 • Filmmakers in low budget producties

filmboard_pro_verwisselbare_lens-cameras

High-end cinema Filmcamera’s (met verwisselbare lenzen)

Dit is het domein van de RED en ARRI Alexa cinema camera’s. Prijzen variëren van €20.000 tot €75.000 voor een complete ARRI. Als je werkt met deze camera’s zul je ongetwijfeld werken met een behoorlijk team van professionals waaronder specialisten voor licht en geluid.

Geschikt voor:

 • High-end producties
 • Speelfilms
 • Indie Filmmakers (die hebben gewonnen in de loterij)

filmboard_alexa

 

Hoe hoger je komt hoe duurder de camera’s. Als je werkt aan een grote productie is huren van apparatuur ook een optie. En vergeet niet dat je met een professionele camera ook een professional achter de camera nodig hebt.

Een reactie plaatsen