Hoe maak je zelf een korte film of video?

Als je een korte film wilt maken die mensen ook echt gaan bekijken moet beginnen een goede planning. In dit artikel zetten we de belangrijkste aspecten op een rijtje voor het maken van een eenvoudige film.

Het begint met planning

Voor je een camera in de hand neemt zorg je eerst voor een doordacht plan van aanpak. Dat hoeft geen compleet boek te zijn, maar een aantal aandachtspunten moeten zeker terugkomen. Als eerste moet je de volgende drie vragen stellen:

Waarom maak ik deze korte film?

Bepaal wat de reden is om zoveel tijd en moeite in een film te steken. Wil je een interessant verhaal vertellen, heb je een boodschap uit te dragen of wil je snel veel geld verdienen? In het laatste geval; sterkte, je zult het nodig hebben!

Wie gaat de korte film bekijken?

Bedenk altijd wie de beoogde doelgroep is. Je kunt de film puur voor jezelf maken maar verwacht dan geen volle bioscoopzalen te trekken. Een duidelijke doelgroep geeft je focus en richting wat het eindresultaat ten goede zal komen.

Waar gaan ze die bekijken en wat doen ze daarna?

Als we uitgaan van een korte film zal het publiek online zijn, bijvoorbeeld Youtube of Vimeo. Houd dan rekening met de speelduur, het is een hele uitdaging om een mobiele kijker met een smartphone in de bus of op het toilet meer dan één minuut te boeien. Vertel jouw verhaal snel en doelgericht. Zeker bij internet, waar alles aan elkaar gekoppeld is moet je ook nadenken over een “call to action”, wat wil je dat de kijker doet NA het bekijken van jouw kunstwerk? Jouw website bezoeken, abonneren op je eigen Youtube kanaal of een product kopen?

Pre-productie

Als je weet wat je wilt vertellen en voor wie je de film maakt zul je research moeten doen naar het onderwerp. Ten eerste wil je domme fouten voorkomen, kijkers zijn vaak goed geïnformeerd en feitelijke fouten kunnen je helemaal uit de film halen. En als tweede geeft gedegen onderzoek je ook veel inspiratie voor je script.

Schrijf je script. Als je veel dialoog hebt kun je ook een voice-over overwegen, dat geeft je veel meer flexibiliteit in de montage en maakt het filmproces een stuk eenvoudiger. Geef aan op welke locaties er gebeurtenissen plaatsvinden en onder welke omstandigheden. Houd het eenvoudig en concentreer je op goed uitgewerkte karakters en een logisch verhaal.

Teken een ook storyboard, net als een stripverhaal. Dat maakt het kiezen van camerastandpunten later een stuk eenvoudiger. Je kunt ook spelen met de volgorde van shots en scènes voor je gaat filmen.

Filmen

  • Eindelijk aan de slag met de camera! Met deze praktische tips maak je het jezelf een stuk eenvoudiger.
  • Gebruik een statief. Zelfs als je uit de hand filmt is enige vorm van stabilisatie haast onmisbaar.
  • Totaal, halftotaal, close-up. Film in deze drie standpunten en je hebt enorm veel mogelijkheden in de montage.
  • Gebruik een microfoon, de ingebouwde microfoon is vaak niet goed genoeg, zeker op afstand. Direct inpluggen op de camera voorkomt achteraf synchroniseren van audio en video.
  • Film overdag, camera’s vreten licht, goede belichting is een vak apart dus verzin een verhaal dat zich overdag afspeelt en bespaar jezelf veel zorgen.
  • Niet zoomen tijdens een shot, eigenlijk nooit zoomen, ga gewoon dichterbij staan en kies één strak beeld.

Montage

Genoeg gefilmd? Ga dan monteren. Je hebt niet meteen de duurste software nodig, je zult versteld staan wat je met een iPad en iMovie al kunt bereiken. En die heeft al een behoorlijk goede camera ingebouwd dus je kunt je productiestudio meenemen! Selecteer de beste beelden, kies de beste volgorde en beoordeel het geheel, de “flow” gaat boven op zichzelf staande mooie plaatjes. Voeg indien gewenst de voice-over toe met een fatsoenlijke microfoon.

Publicatie

Houd altijd een hoge kwaliteit kopie voor jezelf, op harde schijf, stick en online op je eigen Cloud drive. Je kunt altijd nog een lagere kwaliteit versie maken. Upload de beste mogelijke kwaliteit.

En laat na publicatie al je vrienden en kennissen weten dat je een film hebt gemaakt en waar ze die kunnen bekijken. Promotie is een belangrijk onderdeel van films maken, je wilt uiteindelijk dat jouw werk wordt gezien!

Bewerk je audio- en videobestanden zelfstandig met de Aiseesoft Total video Converter! Ontdek hoe jij – zonder je bestanden te beschadigen je belangrijkste momenten veilig kunt bewerken om vervolgens onbeperkt te genieten van je mooiste belevenissen. Voorkom de vele problemen na bewerken en gebruik de Aiseesoft Total Video Converter! Voor Windows of je Mac! Klik op onderstaande button om naar de Aiseesoft pagina op deze website te gaan

Aiseesoft geheimen

Een reactie plaatsen