Beter organiseren in Adobe Premiere Pro met deze 4 Tips

Video editors zijn creatieve geesten, we staan niet bekend om ons grote organisatievermogen. Helaas moet je bij een videoproductie tientallen, honderden of zelfs duizenden clips, fragmenten, plaatjes en geluiden als een puzzel in elkaar leggen. Bespaar jezelf ergernis en volg deze vier tips om jouw Premiere Pro projecten beter te organiseren en netjes te houden.

  1. De Effects Bin

Je weet dat je mapjes kunt maken in de project folder. Maar wist je ook dat je “Bins” kunt maken voor effecten? Rechtsklik in je effects panel en kies “New custom bin” of klik op het folder icoon rechtsonder. Sleep daar jouw effecten in zodat je die later snel terug kunt vinden. Simpel maar heel doeltreffend om je effecten te organiseren.

filmboard_organiseren_premiere_effectsbin

  1. Gebruik Subclips

Soms heb je langere opnames waar verschillende bruikbare shots in zitten. Als je B-roll opnames maakt heb je veel materiaal om uit te kiezen. Door een Subclip te maken kun je deze clip opsplitsen in meerdere virtuele clips die je snel terug kunt vinden en gebruiken in jouw project. Je kiest eerst de lange clip, zet een IN en OUT markeerpunt en kiest vervolgens Clip – Make Subclip of gebruik de toetsencombinatie Command+U (Mac OS) of Control+U (Windows). Dan komt dit fragment als nieuwe clip in je projectvenster. Je kunt deze Subclips ook hernoemen door de clip te kiezen en Enter te drukken.

filmboard_organiseren_premiere_make_subclip

  1. Maak Kleurlabels (Color Labels)

Door media een kleurlabel te geven kun je ze snel vinden. Bij Premiere Pro – Preferences – Label Defaults vind je de standaard instellingen voor bijvoorbeeld audio, video en foto. Maar je kunt nog een stap verder gaan. Ga naar Premiere Pro – Preferences – Color Labels en maak je eigen labels. Denk daarbij aan Interview (Talking head), B-Roll, Inserts, Geluidseffecten, Muziek, Foto (Stills) etc. Daarna ga je naar het materiaal in het project, je klikt met de rechtse muistoets en kiest het type. Zo kun je razendsnel het gewenste materiaal vinden.

filmboard_organiseren_premiere_color_labels

  1. Verwijder ongebruikt materiaal (Remove Unused)

Als jouw aandeel in de montage klaar is, kun je met “Remove Unused” al het materiaal dat niet in de tijdlijn staat in één handeling verwijderen. Als er later iemand anders mee aan de slag gaat hoeft die persoon zich niet door een moeras van ongebruikte clips te worstelen. Ook voor jezelf is het handig om te weten welk materiaal niet meer nodig is. Let goed op voor je deze handeling uitvoert, hoewel de bestanden niet van je schijf worden gewist kan het een hele opgaaf zijn om één clip terug te vinden als de montage toch niet af was. Je kunt het beste jouw project onder een nieuwe naam opslaan voor je “Remove Unused” gebruikt.

filmboard_organiseren_premiere_remove_unused

Eerst organiseren, dan aan het werk!

Je wilt natuurlijk meteen met jouw beelden aan de slag gaan en monteren. Maar een beetje organisatie vooraf kan je uren, zelfs dagen werk besparen. Omdat je sneller jouw gewenste materiaal kunt vinden kom je ook veel sneller in de “flow” terecht en je houdt meer zicht op het verhaal dat zich vormt in de tijdlijn.

Naast het standaard organiseren zoals Kleurlabels, Bins en Subclips kun je tussentijds af en toe naar je projectbestanden kijken. Bestanden die in de weg staan kun je ook een label geven of in een “afval” Bin plaatsen voor je ze definitief verwijderd. Dan houd je overzicht, zeker als je samenwerkt met meerdere personen aan één project.

Een reactie plaatsen