Deze 10 After Effects CC tips of functies wist je al?

Tussen de volgende After Effects CC tips of functies zit misschien één of meerdere tips die je nog niet wist….

1] Verwijder Banding:

Voeg een lichte ruis (grain) toe aan het beeld, een intensiteit van rond de 0.3 is al voldoende. Zet ook je project op een bits-per-channel waarde van 16. Bij het uploaden naar bijvoorbeeld YouTube wordt de waarde overigens weer naar 8 bpc gezet. In plaats van grain kun je ook noise toevoegen.

Filmboard tips functies after effects add grain

2] Snel croppen van een compositie:

Om een compositie snel te croppen kies je met de Region of Interest tool het deel waarop je wilt croppen, vervolgens selecteer je Composition – Crop Comp to Region of Interest, je ziet dan alleen nog het deel dat je had geselecteerd.

Filmboard tips functies after effects crop

3] Link Focus to Distance:

Als je veel werkt met 3D camera’s in After Effects weet je dat het lastig kan zijn om de focus goed in te stellen. Eerst maak je een camera met Layer > New > Camera. Kies de 3D laag die je wilt volgen en selecteer Layer > Camera > Link Focus Distance to Layer. Zo blijft die laag altijd in focus, ongeacht de afstand van de camera.

Filmboard tips functies after effects focus

4] Exporteren van Alpha Channel:

Om een compositie te exporteren met een Alpha kanaal (met transparantie informatie) moet je werken op een transparante laag, dat kun je zien door het “dambord” patroon in te schakelen. Kies daarna Composition – Add to Render Queue of gebruik Win: (Control + Shift + /) Mac OS:  (Command + Shift /). Selecteer vervolgens de Output Module Lossless, kies bij de kanalen RGB + Alpha en render de compositie.

Filmboard tips functies after effects alpha channel

5] Audio Scrubbing:

Als je alleen het geluid wilt horen tijdens het scrubben op de tijdlijn houd je Command ingedrukt tijdens het scrubben met de muis. Je hoort dan het geluid maar het beeld wordt tijdelijk uitgeschakeld.

Mac OS sneltoets: Houd Command vast en Scrubben
Windows sneltoets: Houd Ctrl vast en Scrubben

6] Anchor point verplaatsen zonder de positie van de layer te wijzigen:

Het achor point ofwel ankerpunt bepaalt vanuit welke positie de laag schaalt en roteert. Als je bij Transform het anchor point verplaatst gaat de hele laag mee. Om het anchor point te verplaatsen zonder de laag te bewegen gebruik je de Pan Behind tool (sneltoets Y). Klik op het anchor point en verplaats het naar waar je maar wilt, druk dan op V om weer de selectie tool te kiezen. Om het jezelf makkelijk te maken doe je dit voor je gaat animeren.

Filmboard tips functies after effects move anchor

7] Verplaatsen van je masker:

Als je een masker wilt verplaatsen houd je de spatiebalk ingedrukt bij het maken van een masker.

Filmboard tips functies after effects mask move spacebar

8] Maak van mono audio stereo audio:

Soms heb je audio dat maar in één kanaal te horen is. Voeg het effect “Stereo Mixer” toe aan de audiotrack. Kopieer dan die laag en gebruik de Left Pan en Right Pan sliders (afhankelijk van het originele kanaal) om het geluid te verplaatsen naar het andere kanaal.

Filmboard tips functies after effects stereo mixer effect

9] Elke masker een andere kleur:

Om maskers te organiseren is het mogelijk elk nieuw masker die je maakt een andere kleur te geven.

Filmboard tips functies after effects mask colors

10] Trimmen van je compositie (Trim comp to work area)

Je kunt heel makkelijk de compositie trimmen aan je werkgebied. Gebruik de toetsen B en N om in-en-uit punten te geven aan je werkgebied, rechtsklik en kies dan: “Trim Comp to Work Area”.

Filmboard tips functies after effects trim comp

Weet je zelf nog een handige tip of functie die je vaak gebruikt in After Effects CC? Deel het dan in de reacties!

Like ons op Facebook, en blijf op de hoogte.

 

Een reactie plaatsen