4 Redenen waarom 4K filmen een Full HD productie beter maakt

Direct besparen op DJ gear bij ToneControl.nl

Hoewel er steeds meer camera’s op de markt komen die in 4K kunnen filmen is het voor televisiewerk en online video vaak niet essentieel. Je bent wel voorbereid op de toekomst, en zelfs in Full HD producties kun je voordeel behalen uit de extra pixels van een 4K camera.

1. Cropping en Multi Angle

Met 4K video heb je horizontaal en verticaal twee maal (dus totaal 4 maal) zoveel pixels als bij een Full HD resolutie. Als je filmt met een groothoeklens kun je de vertekening aan de randen croppen zonder beeldkwaliteit te verliezen. Als je slechts beschikking hebt over één camera en je wilt een interview met twee personen opnemen kun je kiezen voor een wide shot en daar later twee medium shots van maken door het beeld opnieuw te framen in jouw montagesoftware. En je kunt van een medium shot ook een close-up maken.

2. Ruis verminderen

Als je met hogere ISO waardes filmt krijg je ruis, ook met 4K camera’s. Maar 4K pixels zijn kleiner waardoor de ruis ook kleiner is en minder opvalt. Als je de beelden gaat schalen naar Full HD zal veel ruis nagenoeg verdwijnen door de interpolatie algoritmes in de software. Als je bovenstaande cropping en framing gebruikt zul je overigens minder voordeel behalen.

3. Motion Tracking en Stabilisatie

Als je motion tracking toe wilt passen om bijvoorbeeld computerbeelden op videobeelden te leggen geven de extra pixels van 4K meer informatie om objecten te volgen in het beeld. Dat komt ook van pas voor softwarematige stabilisatie waarbij ankerpunten worden gebruikt om het beeld te stabiliseren. Daarnaast zal stabilisatie een deel van de randen croppen, als je met een 4K camera ruimer filmt is er voldoende ruimte om te stabiliseren zonder het resolutieverlies dat ontstaat bij het filmen op Full HD.

4. Chroma Key

Bij een 4K opname zijn de randen scherper en beter gedefinieerd. Met die extra resolutie kan chroma key software het object beter scheiden van de achtergrond. Als je de key in 4K uitvoert en daarna pas schaalt naar Full HD zullen de harde contouren wat verzacht worden waarmee de voorgrond en achtergrond natuurlijker op elkaar aansluiten.

Zelfs als je Full HD producties maakt is het gebruikt van een 4K camera te overwegen. Niet alleen kun je het materiaal veilig stellen voor de toekomst, je kunt bij producties in een lagere resolutie de extra pixels in je voordeel laten werken.

Een reactie plaatsen